header photo


Klekkingen overstått

Foto: lagens-framtid.no
Klekkingen av lakseyngel er vel overstått ved klekkeriet på Grini i Numedalslågen.

Etter en lang og kald vinter er vårt sikreste vårtegn et faktum. Ved klekkeriet for lakseyngel på Grini er alt så godt som ferdig klekket. Selv om vi tidligere i vinter måtte konstantere en sørgelig høy andel døde/ubefruktede, ser det ut som at det som at yngelen som er klekket skal klare seg meget bra.Foto: lagens-framtid.noDugnaden skal gjøres.

Selv om antall rogn ble betydelig redusert etter rognvaskingen, da det måtte plukkes ut en så alt for høy andel døde/ubefruktede - så er jobben den samme nå. Fem mann fra Lågens Framtid og Lardal JFF stilte på dugnad. Tomme rognskall i alle klekkekar må bort fra kassene.
Det er flere måter og gjøre det på, men det enkleste er å grovsuge ved hjelp av hevertmetoden. For så og skylle og helle eventuelle yngel som ble med tilbake i ettertid.

Uansett en tidkrevende jobb, og med litt begrensninger i plassen på klekkeriet så blir det fordelt på få mann av gangen.

Men det blir arbeid til flere etterhvert - og plutselig skal yngelen ut på bekkene. En flott sosial naturopplevelse vi alle gleder oss til.
Foto: lagens-framtid.no
Dyp konsentrasjon og nitidig arbeid - det er tomme og døde rognskall som skal suges opp.
Foto: lagens-framtid.no
Yngelen har plommesekken som næringsgrunnlag frem til insektene begynner og klekke på bekkene. Går det for lang tid så må vi begynne og fore i karene. Matten til venstre i bildet er lagt ned for at de små skal ha mulighet for å tilfredstille sitt instinktive behov for ly og skjul.
lagens-framtid.no/Sverre Martin Sørensen

<< Go back to the previous page